Lifestyle

Ciasteczka gavottes – wszystko, co warto o nich wiedzieć

Dowiedz się wszystko co chciałbyś wiedzieć na temat kuchni francuskiej, delikatesów francuskich i francuskich naturalnych win.

 

Francja to nie tylko kraj wieży Eiffla. To również naród, który uwielbia zajadać się słodyczami. Nic więc dziwnego, że to właśnie stamtąd pochodzi wiele różnych, ciekawych rodzajów słodyczy, które – co ważne cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Co warto o nich wiedzieć i jakie są ich specyficzne cechy?

 

Smak, aromat i dodatki

Gavottes (produkty francuskie) zaskakują już od samego początku. Mają one postać cienkiego naleśnika, który jest ciasno zawinięty i zalany polewą. We Francji (a także i w Polsce) kojarzą się one ze smacznymi ciasteczkami. Warto jednak zauważyć, że docenia się je również w roli ważnego, jeśli nie głównego składnika śniadania. I tu jedna, ważna rzecz. Gavottes to produkt, który może być traktowany jako pierwszy lub drugi posiłek w ciągu dnia, przy czym należy dobrze przemyśleć listę dodatków, które będą do niego pasować. Ciasteczka występują w różnych odmianach smakowych (np. sera cheddar), w związku z czym „przypadkowe” połączenie ich ze śmietanką lub szklanką mleka nie musi smakować każdemu. Ważne, aby odpowiednio przygotować się do ich skonsumowania, gdyż zły dobór składników śniadania, może zniechęcić polskiego konsumenta do ich dalszego zakupu.

 

Gavottes w Polsce

Prawdę mówiąc, oryginalne ciasteczka gavottes są rzadko spotykane w Polsce. Owszem, można je zakupić w sklepach oferujących tradycyjne dania rodem z Francji, ale – bądź co bądź – takich sklepów jest wciąż niewiele. Co ciekawe, produkt ten pojawia się w ofercie niektórych, popularnych sieciówek. Nabyć go można również w marketach, w których ma miejsce np. „tydzień francuski”. Warto przy tym zauważyć, że gavottes to danie, które nie cieszy się tak dużą popularnością (nawet wśród Francuzów) co inne, nadsekwańskie dania. Dlatego jeśli ktoś lubi te ciasteczka i jest w stanie je kupić, powinien zaopatrzyć się od razu w nieco większy zapas swoich ulubionych naleśników.

Reasumując, gavottes to przykład kolejnego, w miarę lekkostrawnego dania, które idealnie wpisuje się w filozofię francuskiej kuchni. Może więc warto właśnie od niego rozpocząć przygodę z nią?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *